Książki to dla mnie marzenia, źródło wiedzy, pasja i moc. Książki to oczekiwanie na niewiadomą, na tajemnicę, na romans bez pokuty. Wierne, dostępne i otwarte na nowe doznania. To uzależnienie, bez skutków ubocznych, zbędnych emocji i pretensji. Książki to dla mnie ciągle napełniające się źródło, nie wysychające, wystarczy tylko chcieć czerpać, a na razie mam ogromną ochotę.......
Szukaj na tym blogu
sobota, 27 października 2018
Zdrowe przetwory 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych... - Naklicka-Kleser Jolanta
Kiedy w połowie września będąc w bibliotece zerknęłam na regał z nowościami, ta książka przyciągnęła mój wzrok. Z jakichś powodów trafiła do mnie w porę adekwatną dla zachowywania tego co daje natura w słoikach. Zwyczajowo nie interesują mnie książki o przetwarzaniu żywności, bo są zbyt skomplikowane i wymagające jak na moje kulinarne chęci, ale ta mnie zainteresowała ze względu na prostotę przepisów, możliwości komponowania warzyw i owoców i piękne zdjęcia. Pierwszy raz przeczytałam całą książkę z przepisami i zachciało mi się z niej skorzystać, bo smakowitość jaka płynie z opisów namawia do spróbowania własnych sił w robieniu przetworów na zimę a łatwość wykonania wręcz sprawia przyjemność.
Książka to nie tylko wspomniane przepisy to także podstawowa wiedza dotycząca przetworów, rozumienia rodzajów przetwarzania i niezbędne przygotowania przed finałem spektaklu. Zawiera też opisy szczególnie zdrowych przypraw lub dodatków. Autorka zapisała w książce zarówno przepisy tradycyjne i najbardziej znane jak i wręcz eksperymentalne. W przepisach zawarła recepty na kiszonki, marynaty, sosy, ajwary i soki.
Polecam tą prostą, pomocną i ciekawą książkę o zachowywaniu smaków, kolorów i zapachów przez mało słoneczne miesiące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Moja ciekawość obejmuje również zdanie innych, dlatego miło mi będzie jeśli zechcecie podzielić się ze mną swoją opinią na przeczytany temat :)